ул. Сердика 13, София 1000 |   Карта |   тел. 0888 246 777        EN | 

Йога за освобождаване от скръбта

22 август, 18:30 - 21:30 ч.

С Антонио Саусис, M.A., IGT, CMT, RYT

Човек страда когато загуби нещо или някого, който е бил ценен за него, било то близък човек или дългогодишно вярно приятелство например. И въпреки че скръбта е естествена реакция, това не прави процеса на преживяването й по-лек.

Обикновено се приема, че страданието се отнася към емоционалните и психологически симптоми, преживявани след смъртта на близък човек. Съзнанието и тялото ни, обаче, реагират със скръб при загубата и на домашен любимец, на работно място, на мечти и дори на младостта.

Йога може да бъде съществено средство за справяне със симптомите на скръбта, тъй като се фокусира върху ума, тялото и душата - трите области, в които се проявява страданието, което често остава неосъзнато. Този уъркшоп предлага йога техники, които могат да спомогнат процеса на справяне с болката от загубата и да се намери облекчение и освобождаване.

На събитието ще получите:
• основна информация по отношение на скръбта;
• лесни йога упражнения, които засягат симптомите, като се спомага трансформирането на скръбта в средство за личностно израстване;
• помощни техники, дълбоки прозрения и полезни съвети за облекчаване на скръбта.

Уъркшопът ще включва лекционна част и практическа работа.
Носете си удобни дрехи за йога.

В края на събитието ще бъде представена и книгата на автора на същата тема.


ВОДЕЩ:
Антонио Саусис, M.A., IGT, CMT, RYT


Историята на Антонио Саусис… за преодоляване на скръбта чрез йога:
„Имах изключително близки отношения с майка си и когато тя почина от инсулт на 54 години (аз бях на 20 г.), определено не бях подготвен за живот без нея. В продължение на две години и половина живеех в състояние на отрицание, напълно отделен от чувствата си. Когато най-накрая успях да приема болката от скръбта, открих че гръдната ми кост всъщност е изпъкнала. В същността си това, което умът ми можеше да скрие, тялото ми показваше кристално ясно.

Животът продължи да тече и аз започнах работа с Лин Прашат, изтъкнат терапевт и създател на “Процес на освобождаване на болката от скръбта” - изчерпателен умствено-физиологичен подход в терапията на скръбта. Тя ме помоли да разработя йога практика за справяне с ефектите от скръбта върху тялото. Можех да заимствам от собственото си обучение като соматичен психотерапевт и йога учител, както и от собственият ми опит да изградя садхана (духовна практика) за Йога за облекчаване на скръбта.

Скръбта се влияе на тялото, ума и душата. Цялостният отзвук се интегрира в лимбичната система - серия от взаимосвързани структури дълбоко в мозъка.

След първоначалния шок скръбта поражда апатия, объркване, страх и силна тъга. Физически се наблюдават симптоми като понижена енергия, силна физическа болка (особено в средата на гръбнака и в гръдните мускули) и промяна в ежедневните физиологични дейности (особено в дишането, циркулацията на кръвта и съня). Скръбта е човешка реакция на всякаква загуба, въпреки че по-често се възприема като страдание, причинено основно от загубата на близък човек поради смърт. Бихме могли да се чувстваме особено дори при загубата на пръстен, например. Истината е, че тялото и умът ни реагират със скръб при загубата на много и различни неща и идеи - домашен любимец, работа, мечта или младостта. Ако този пръстен ни е бил оставен от скъпия ни дядо и сме го носили през повечето важни житейски събития, тогава има дори по-дълбока значимост.

Новата скръб задейства и старата такава. Всеки път, когато се сблъскаме с нова загуба, ние се изправяме и пред болката от предишна загуба от нашия живот, както и скръбта, която носим като семейство, общност или дори като биологичен вид.

От йогийска гледна точка, всички страдания произтичат заради нашите привързаности и освобождаването от тях е необходима част в процеса на облекчаване на страданието. Има погрешно схващане, че безпристрастието означава липса на обич или на грижа. В най-чистия си вид, безпристрастие е приемането на факта, че всичко е временно - на едно или друго ниво, всичко трябва да свърши. Това е един от законите на природата или Сат. Когато приемем това и го разберем, ние се сблъскваме с едно дълбоко чувство на любов без привързаност. Когато признаем пред себе си, че нещо няма да бъде с нас завинаги, бихме могли дори да му се наслаждаваме и да го оценяваме много повече, докато е с нас.

По време на емоционален шок и травма от остра скръб се изисква време да се случи разбирането на тази трансформация. Не съществува дадена единна формула за справяне със скръбта, а основно се приема, че минаваме през различни етапи. Това включва приемането на загубата и справяне с болката от скръбта, за да може в един момент да се възстанови енергията на любовта.

Моят личен опит показва, че процесът на освобождаване от привързаността е по-добре да се осъществява на два етапа. Първият е безпристрастно привързване, когато все още си свързан с обекта, човека или идеята, но въпреки това знаеш, че в един момент ще бъде изгубен; и на втория етап се появява истинското безпристрастие.

Ние не просто преживяваме болката. Вместо това, променяме отношението си към нея. Когато загубим някого или нещо, и тази свързаност по между ни трябва да се промени, ни се предоставя възможност да се възобновим. Ние се идентифицираме отчасти чрез своите привързаности и всяка загуба ни принуждава да създадем нова идентификация, носеща семената на промяната. Когато сме изправени пред необходимостта да трансформираме скръбта, ние можем да преобразим нашата реалност и по-деликатно да нагодим природата си. За да го направим, трябва да подхраним себе си с метода, наречен садхана (духовна практика).

Образът на вятърна мелница, основната асана в практиката, може да послужи като символична аналогия на този процес. Силите на непознатото, вятърът, задействат механизма на вятърната мелница, също както непознатите сили на загубата създават вихър в дълбините на нашите души. Точно както вятърната мелница понякога трансформира необузданите и деструктивни сили на вятъра в конструктивна механична енергия, която може да смели твърди зърна на ситно брашно, механизмите на садхана: практика, молитва, релаксация, намерение и пози, може да трансформира нашите привързаности в нова идентичност. Чрез процесът на справяне с деликатните психо-неврологични аспекти на скръбта, ние бихме могли да трансформираме силите на непознатото (смърт и загуба) в проумяване на нашата истинска и вечна същност.“

КОГА:
22 август 2016 г. (понеделник), 18:30 ч. – 21:30 ч.

КЪДЕ:
ул. Сердика 13, Бизнес център, вх. Б, София 1000, Клуб "Йога и приятели"


ТАКСИ:
• 25 лв. – при плащане до 16 август 2016 г.;
• 22 лв. – за притежатели на клубни карти при плащане до 16 август 2016 г.; и
• 35 лв. – при плащане след 16 август 2016 г. за всички.


ЗАПИСВАНЕ:
С предварително заплащане на таксата:
- през еPay.bg, Easypay, банкомат или по банков път – като натиснете „Запиши се“, и последвате инструкциите;

- на място при нас в брой с предварително обаждане на тел. 0888 246 777.

При въпроси, моля не се колебайте да се обадите на тел. 0888 246 777.